
Affärsutveckling

Affärsutveckling innebär att göra medvetna val för att uppnå långsiktiga mål. Precis som när du ska nå ett bokstavligt mål behöver du välja väg.
För att avgöra vilken väg som är lämplig behöver du väga in en mängd faktorer som t.ex:
- Vilken lönsamhetspotential har ditt företag?
- Vart är verksamheten på väg idag? Behöver du ändra kurs?
- Vilka marknader är intressanta?
- Hur kan ni få fördelar gentemot era konkurrenter?
- Vilka resurser behöver ni för att ta er fram?
- Vilka yttre faktorer kan påverka resan?
Det är lättare att planera en bilsemester i Sverige än att förbereda en tre år lång världsomsegling. På samma sätt är det lättare att ta tag i akuta problem som måste lösas i den dagliga verksamheten än att lägga upp en strategi för var ni ska befinna er om 10 år. Det är svårt att gissa vad som kommer att hända i samhället och hur kunder kommer att agera i framtiden.
En god strateg behöver vara framsynt och ha ett brett perspektiv för att kunna parera för överraskningar. Att anlita en extern konsult som specialiserat sig på affärsutveckling kan därför vara ett strategisk bra beslut.
Vart är ditt företag på väg?
Jag arbetar med alla typer av verksamheter i samtliga branscher – från det lilla enmansföretaget och uppåt. Rådgivningen är alltid skräddarsydd utifrån dina behov och önskemål. Ibland räcker det med ett samtalspartner-engagemang, ibland behöver vi utarbeta en strategi på djupet.
Jag har arbetat i över 25 år enligt PIMS (se förklaring nedan) och hjälpt företag som Electrolux, Sandviken Järnverk, Avesta Järnverk, Wilson Sporting Goods, MacGregor, Bauer, Amer Group, El-kem, Perstorp, Bilia, Fazer, Cultor, Marimekko, United Biscuits, SKF, Felix, Nordstjernan, Berol Kemi, Felix, Domän, Fortum och Neste.

Hur går det till?

Steg 1

Steg 2

Steg 3

Steg 4
Vi har 22 000 års erfarenhet
Vad bygger du sund affärsutveckling på? Det räcker inte med magkänsla. Om du däremot undersöker vilka faktorer som gjort andra företag framgångsrika, får du ett konkret underlag att bygga din strategi på.
På 50-talet började General Electric i USA samla in information för att se vilka företagsekonomiska naturlagar som styr ett företags framgång. På Harvard Business School vidareutvecklade man forskningen och idag är PIMS (Profit Impact of Market Strategy) världens största databas med strategisk information. Totalt har vi tillgång till 22 000 affärsårs samlad erfarenhet från konkurrensutsatta verksamheter i alla slags branscher.
Med den informationen i ryggen kan vi dra vissa slutsatser. Det har visat sig att alla verksamheter, små som stora, i vilken bransch som helst, styrs av samma drivkrafter för att uppnå lönsamhet. En verksamhets positionering utifrån dessa drivkrafter avgör till mer än 2/3 verksamhetens lönsamhet. Den resterande tredjedelen är beroende av ledningens förmåga att driva verksamheten utefter dess förutsättningar.
Boka gärna ett möte så berättar vi mer om hur ditt företag kan dra nytta av 22 000 års erfarenhet!